Sjokolade – og valnøttbrød

Sjokoladebrød 2

Jeg så bilde av dette sjokolade – og valnøttbrødet på siden passionateaboutbaking.com, og syntes mønsteret i brødet var så fint at jeg måtte prøve. Deigen er søt gjærdeig, og brødet er fylt med et sjokolade- og valnøttfyll som minner litt om hjemmelaget nutella. Det smakte helt nydelig! Jeg fant det nødvendig å gjøre noen små endringer i oppskriften, så her er min versjon.

Sjokoladebrød 1

Ingredienser:

Deig:

Til aktivering av gjæren:
1/4 ts siktet hvetemel
2 ss lunkent vann
2 ts tørrgjær

Selve deigen:
125 ml melk
30 g smeltet smør
40 g sukker
1/2 ts salt
1 egg str. m/l
330 g siktet hvetemel
Frøene fra 1/2 vaniljestang

Fyll:
150 g valnøtter, grovmalt
60 g smeltet meierismør
60 ml melk
115 g sukker
Frøene fra 1/2 vaniljestang
2 ss kakaopulver
1 eggeplomme, vispet (sett av eggehviten til pensling)

Fremgangsmåte:

1. Aktiver gjæren: Bland sammen 2 ss fingervarmt vann, 1/4 ts hvetemel og 2 ss gjær. Sett til side.

2. Varm melk og smør til smøret smelter.

3. Ha mel, sukker og salt i en kjøkkenmaskin. Ha i melk- og smørblandingen og elt sammen. Mens deigen elter har du i gjærblandingen, egg og frøene fra vaniljestangen. Elt sammen til deigen slipper bollen. Ha i litt mer mel dersom det trengs.

4. Hev deigen til dobbel størrelse på en varm og lun plass (ca 1 time).

6. Mens deigen hever, blander du sammen ingrediensene til fyllet.

5. Ha den hevede deigen ut på et melet bakebord og kna deigen fri for luftbobler. Kjevl deretter deigen ut til et rektangel, så tynn som du bare klarer uten at det går hull på deigen. Den bør være minst 55 cm lang. Smør fyllet utover deigen. Dersom fyllet er for tykt, kan du ta litt mer melk i. Det skal være enkelt å smøre utover.

6. Rull deigen sammen til en lang pølse. Legg deigen i en u-form i brødformen slik vist på bildet, slik at pølsen går på langs av formen tre ganger. Det er dette som danner det fine mønsterert i brødet. Etterhev brødet i ca 30 min.

7. Pensle brødet med 1 eggehvite og strø over perlesuker. Stek brødet i en forvarmet ovn på 180 i ca 15 minutter. Skru deretter ned varmen til 150 grader og la det steke i 45 minutter til. Dersom brødet blir for brunt på toppen, kan du dekke til brødet med aliminiumsfolie på slutten av steketiden.

8. Når brødet er ferdig, lar du det kjøle seg ned i formen i ca 20-30 min, før du lar det kjøle seg videre ned på en rist. Dette er fordi brødet er ganske tungt, og kan bli ødelagt dersom du tar det ut av formen for tidlig. Brødet kan oppbevares i kjøleskapet et par dager, og holder seg ferskt i smaken lengre enn annen søt gjærbakst jeg har prøvd. Det kan også fryses ned.

L1037884

L1037888

Sjokoladebrød 4

Sjokoladebrød 3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>