Grytebrød med valnøtter

Det er lenge siden jeg innså at jeg har dårlig tålmodighet når det gjelder gjærbakst. Elting, heving, rulling og heving igjen tar nesten en halv dag, og jeg må skikkelig manne meg opp hver gang jeg skal gjøre det! Derfor er jeg nok mer et kakemenneske, røren lages på få minutter og rett i stekeovnen. Men i det siste har jeg oppdaget at eltefritt grytebrød virkelig er tingen for utålmodige sjeler som meg. Den lager seg nesten selv, enklere kan det ikke bli. Jeg lager deigen som regel kvelden i forveien, det tar ca 10 min å blande sammen mel, gjær og vann. Deigen hever deretter i ca 12 timer over natten, og deretter er det 2 sekunders jobb med deigen før den går i ovnen etter 1 1/2 time etterheving. Så nå har det vært ferskt brød hver helg i heimen!

L1037957

Ingredienser:
300 g siktet hvetemel
150 g grovmalt rugmel (grovmalt hvetemel kan også brukes)
100 g lettkokte havregryn
30 g hakkede valnøtter (kan sløyfes)
3/4 ts tørrgjær
1 ts salt
4, 5 dl vann

Fremgangsmåte:
1. Rør sammen alle ingrediensene i en bolle med en sleiv. Ikke rør mer enn at alle ingrediensene blir sammenblandet. Deigen skal ikke eltes.

2. La deigen heve i ca 12 timer på et varmt badegulv til dobbel størrelse. Deigen kan også heve på rett på kjøkkenbenken, men kan da bruke lenger tid på å heve (opp mot 16 timer).

3. Hell deigen ut på en melet kjøkkenbenk og «brett» deigen sammen. Deigen vil da miste en del luft og falle sammen. Ha deigen tilbake i bakebollen og etterhev i ca 1 1/2 time.

4. Forvarm jerngryten i ca 15 minutter ved 225 grader. Ha havregryn, solsikkefrø el. liknende i bunnen av gryten før du har deigen oppi. Stek brødet i 25 minutter med lokk på 225 grader. Ta av lokket og stek i ytterligere 20 minutter. Avkjøl brødet på rist før du skjærer i det. Kos deg med nybakt brød i heimen!

L1037946L1037950

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>