Helles juletorsk

Jeg og min samboer var ute å spiste på restaurant Fjord her om dagen, en restaurant som har deilig sjømat. Jeg lot med inspirere av deres nydelige hovedrett med bakt torsk. Du kan tilberede torsken enten dampet, stekt eller bakt. Det viktigste er smakskombinasjonene og balansen i retten av den rene fiskesmaken, syrligheten av rødkålen, fylden av Hollandaise-sausen og sprøheten og nøttesmaken i hasselnøttene.

Juletorsk

Ingredienser:

Rødkål (stor porsjon):
1,8 kilo rødkål
1 dl rødvin (alt. solbær eller ripssaft)
3 ss eplecidereddik
3, 5 dl vann
1 kjøttbuljongterning
3 ss sukker
2 ts salt
Litt kjøttkraft er godt i hvis du har

Hollandaise-saus (ca 4 porsjoner): 

2 dl vann
30 g finhakket løk
1 ss eddik, 7
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts knust hel pepper
klarnet 200 g smør
2 stk eggeplomme
1 ss sitronsaft

Øvrige ingredienser: 

Hvor mye fisk og poteter du trenger, vil komme an på hvor mange du skal servere måltidet til. Jeg angir derfor ikke eksakte opplysninger om mengde. Du trenger:

Torsk, filet eller skiver
Små poteter av typen mandelpotet, amadinepotet eller perlepotet, kokt med skallet på
En passe mengde hasselnøtter, ristet i tørr panne

Fremgangsmåte: 

1. Begynn med å lage rødkålen. Den trenger lang koketid. Denne oppskriften på rødkål holder til mange julemiddager. Jeg lager gjerne en stor porsjon, for å fryse ned til senere måltider. Rødkålen er for eksempel perfekt til julens medisterkaker. Hvis du halverer oppskriften vil den være passe til ca 5 – 6 porsjoner.

  • Skjær rødkålen i tynne strimler.
  • Ha rødkålen over i en stor kjele. Bland vann, buljongterning og eddik og hell over kålen. Ha deretter i salt, sukker og vin og rør sammen.
  • Kok opp og la rødkålen koke på svak varme i minimum 1 time. Jeg kokte min i 1,5 time og da ble den perfekt. Spe på med mer vann eller vin underveis hvis rødkålen trenger mer væske. Rør med jevne mellomrom.

2. På slutten av rødkålens koketid, kan du begynne å tilberede resten av maten. Sett på potetene, og kok etter anvisning på pakken.

3. Sausen og fisken tilberedes på samme tid, da sausen blir best om man lager den rett før servering. Det kan lønne seg å være to på kjøkkenet her. Damp, stek eller bak torsken etter eget ønske. Tilberedningstiden vil avhenge av størrelsen på stykkene og tilberedningssmåte. Sausen vil ta ca 10-15 minutter å lage. Her er fremgangsmåte på sausen:

  • Start med å klarne smøret. Smelt smør i en liten kjele og sett det til avkjøling, slik at «avfallet» legger seg på bunn. Hell forsiktig det klarnete smøret over i en annen bolle.
  • Ha vann, løk, eddik, salt og pepper i en liten kjele. Kok inn til halv mengde, og sil av.
  • Ha eggeplommene i en bolle og pisk dem sammen. Spe med væsken og pisk godt hele tiden. Sett bollen i vannbad, ca 80-90°C, og pisk kraftig til det blir luftig og tykt, nesten som eggedosis. Piskingen skal bidra til å få inn luft, samtidig som varmen fra vannbadet får massen til å tykne. NB! Det er viktig å være forsiktig så det ikke blir for varmt, ellers kan sausen skille seg.
  • Ta bollen ut av vannbadet, sett den på benken og spe sakte med klarnet smør under kraftig pisking.
  • Smak til med salt og sitronsaft.

4. Rist hasselnøttene i tørr panne i ca 5 minutter, og server sammen med resten av maten som garnityr. Velbekomme!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>