Pommes Anna

Jeg tilhører den rasen som stadig må prøve noe nytt. Jeg var på utkikk etter en nye måte å servere poteter på, som passet til både en saftig biff og til de kommende julemiddagene. Husket en gang en slags potetkake jeg hadde fått servert på restaurant, og etter litt googling fant jeg ut at det jeg hadde fått servert var Pommes Anna. Dette er en fransk potetgrateng, som tradisjonelt består av poteter i skiver og smeltet smør bakt i en form i stekeovnen. Jeg gjorde en liten vri på mine, og lagde de i posjonsformer med timian og havsalt. Det ble nydelig!

Pommes Anna I

Ingredienser til 4 posjoner:

5 middles store potter
70 g meierismør
En neve frisk timian
2 fedd hvitløk
Havsalt og nykvernet pepper

 

Fremgangsmåte:

  1. Smelt smør i en kjele.
  2. Skjærer potetene i tynne skiver. Skivene bør bli så tynne som overhodet mulig, jeg brukte et mandolinjern på den fineste innstillingen.
  3. Smør 4 ildfaste posjonsformer med smeltet smør. Hvis du ikke har ildfaste posjonsformer kan du bruke en litt større ildfast form, men ta forbehold om at steketiden kan bli en annen.
  4. Ha hakket hvitløk og litt hakket timian i kjelen med resten av smøret og la det surre noen minutter. Ha i nykvernet pepper og potetskivene og rør til alle potetene er dekket med smeltet smør.
  5. Legg en liten kvast timian i hver form, og legg deretter potetene lagvis oppå hverandre. Lag et sirkelmønster slik at hele formen blir fylt ut til kantene. Strø litt havsalt mellom lagene, evntuelt mer pepper og hakket timian hvis ønskelig.
  6. Stek posjonsformene ved 200 grader i 30 minutter.
  7. Ta ut posjonsformene av ovnen og snu de opp ned på en stekeplate dekket av bakepapir. Sett de så inn i ovnen igjen og stek 2-3 minutter til, så de får en gyllen overflate. Strø litt havsalt på toppen før servering.

Pommes Anna 4

Pommes Anna 2

Trackbacks

  1. […] de har beholdt den deilige smaken! Rødkål kokt i rødvin var selvsagt tilbehør, i følge med Pommes Anna. Både rødkålen og medisterkakene kan lages 1-2 dager i forveien, perfekt hvis du skal ha […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>