Langtidsstekt kjelår

I år tenkte jeg at jeg skulle prøve meg på noe annet enn det tradisjonelle lammelåret, og jeg prøvde derfor kje for første gang. Kjøttet var mørt og mildt og smakte nydelig. Jeg brukte den klassiske kombinasjonen av rosmarin og hvitløk til å krydre kjøttet, og det ga akkurat den gode smaken av påske jeg var ute etter. Låret stekte jeg på en seng av rotgrønnsaker og hvitvin, og senere lagde jeg en sjysaus av kraften. Jeg fikk derfor et komplett måltid i en og samme form.

image

Ingredienser 2 personer:

1 kjelår på ca 1 kg (mye er ben så du trenger minimum 800 g for to personer)
5 gulrøtter (jeg brukte regnbuegulrøtter som ga et fint fargespill)
5 poteter
1 persillerot
1 hvitløk
Frisk rosmarin og timian
2 dl hvithvin (kan erstattes med eplemost eller hønsebuljong)
Saften av en halv sitron
Olivenolje
2 dl hønsebuljong

Fremgangsmåte:

1. Sett stekeovnen på 200 grader.Skjær grønnsakene i passende biter, og ha de over i en ildfast form. Strø over friske urter, salt og pepper, og hell over litt olivenojle og juicen fra en halv sitron. Hell i vinen.

2. Gni inn kjelåret med salt og pepper. Lag små lommer i kjøttet og stikk inn en liten rosmaringkvast og en halv hvitløksbåt i hver lomme. Ha resten av hvitløken over i formen sammen med grønnsakene. Legg kjøttet oppå grønnsakene.

3. Sett kjøttet i ovnen og la det stå i 15 minutter på 200 grader. Skru deretter temperaturen ned til 110 grader og la det steke i 4 timer til. Kjøttet skal ha en kjernetemperatur på 70 grader.

4. Når kjøttet er ferdig pakker du det inn i aliminiumsfolie og lar det hvile i ca 15 minutter. Hell stekekraften over i en kjele og la grønnsakene være igjen i den ildfaste formen. Hell over litt mer olivenolje, og stek grønnsakene i ytterligere 10-15 minutter på 200 grader. Mens grønnsakene steker og kjøttet hviler, kan du lage en sjysaus av kraften. Bland kraften med 2 dl hønsebuljong og la det koke inn litt. Du kan ha i jevning hvis du ønsker en litt tykkere sjy. Jeg anbefaler å sile sjyen før servering. Skjær kjøttet i skiver og server med stekte grønnsaker og sjysaus.

Velbekomme!

GrønnsakerKje

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>